Експедиція «Леськівський замок -2018»: історія організації

У серпні 2017 р., повертаючись з Карпат, потрапили до музею під відкритим небом «Найкращі замки України», що щойно відкрився у Кам’янці Подільському. Серед 16 аутентичних копій замків у зменшеному масштабі  найкращим, на нашу думку, виявився Леськівський замок (фото).

Маючи на околиці Монастирища такий чудовий історичний об’єкт, звернувся до місцевої преси і працівників районного історичного музею. Отримав підтримку та зацікавленість директора музею та відповідальної від райдержадміністрації за збереження історичних пам’яток. В інтернеті наштовхнувся на дипломну програму WCA, координатор якої Сергій Береснєв UR7UT посприяв реєстрації Леськівського замку.

Музейні працівники підтримали пропозицію одночасно з активацією замку в аматорському ефірі провести День відкритих дверей – безкоштовні екскурсії територією замку і Садиби Даховських.

Три місяці листування та кілька зустрічей з керівництвом охорони території замку дали очікуваний результат – дозвіл на проведення наших заходів.

Питання спеціального позивного EM5C вирішив Олександр Мельник US1CT.

Монастирищенські радіоаматори підтримали ідею активації в ефірі палацу Даховських і залучення бажаючих радіоаматорів Уманщини. Інформація також була доведена до відома радіоаматорів Вінничини, однак, нажаль, ніхто не відгукнувся.

Сучасної апаратури було достатньо: FT-897,  FT-DX-1200, FT-950, TK-2000, комплект апаратури Володимира Шмалюха UT6CW, а от з антенами довелося «погратися». В результаті було встановлено три антени – Delta Loop на 80 м та дві багатодіапазонні W3DZZ.

Труднощі виникли з перших годин – електрики вимкнули електромережу, довелося ставити бензоагрегат і працювати на ньому дві доби, що призвело до значних фінансових затрат. Концентрація кількох передавачів створювала взаємні перешкоди, однак, не зважаючи на це, робота велась одночасно з кількох робочих місць.

З монастирищан в ефірі активно працювали Леонід (UT2CM), Олександр (UR7CF), Микола (UR5CON) та Олег (UR3CKO), технічну підтримку й організацію харчування учасників експедиції забезпечував Олександр (UR5CTS).  З перших годин роботи до нас також приєднався досвідчений контестмен Володимир Шмалюх (UT6CW).

Приїзд у неділю уманських радіоаматорів – молоді і ветеранів радіо став приємною подією, перетворивши нашу експедицію на зустріч друзів, обмін досвідом та спогадами про активну діяльність уманчан у «Польових днях»  в далеких 1980-х.

Усі мали змогу попрацювати в ефірі з позивним EM5C. Цікаву саморобну апаратуру в роботі продемонстрував Андрій (UZ1CA).

На жаль, сильна злива змусила завершити експедицію раніше запланованого.

Як підсумок варто підкреслити :

– активований в ефірі Замок Даховських (Leskove Castle WCAUR-00248),

– накопичений досвід роботи у польових умовах,

– розширилося коло друзів-радіоаматорів,

– спільно з працівниками музею привернута увага місцевої влади і засобів масової інформації до критичного аварійного стану цієї пам’ятки історії й архітектури.

Сподіваюсь, що подібні експедиції стануть традиційними, з ширшим колом учасників та активованих об’єктів.

Спільно з працівниками музею розпочато  перемовини щодо «Днів активності радіоаматорів» і «Днів відкритих дверей» Леськівського замку  15-17 червня 2019 р. Сподіваюсь, уманські радіоаматори і в цьому році підтримають нашу ініціативу.

Олександр  Діденко, UR7CF

Фото автора